An apple a day keeps the doctor away... a że przyszła zima, trzeba się hartować na wszystkie możliwe sposoby, prawda? Co z tego, że w cieście, że z cukrem, że pod wpływem temperatury traci witaminy? Jabłko to jabłko, miało być i jest - dla zdrowotności ;)
inspiracja
inspiracja
Składniki:
- 5 jajek
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 500 g mąki
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z białek pianę dodając stopniowo cukier pod koniec ubijania. Następnie zmniejszając trochę obroty miksera dodajemy po kolei po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodajemy cynamon, kakao, imbir i na końcu powoli wlewamy oliwę. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 min w temp 170 st. (termoobieg + grzałka dolna)
Piekne i takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda to ciacho. Porywam kawałek do kawki:)
OdpowiedzUsuńCudowne, wygląda niesamowicie smacznie i soczyście, takie jakie lubię.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPrzykro mi brak banerka:(zdyskfalifikowane-jak możesz to dodaj i mnie poinformuj)
OdpowiedzUsuń